Het juiste moment

Gisteren belde een vrouw of ik nog een exemplaar van Tessel had. Mijn hart maakte een sprongetje. Was dit het moment?

De verhaaltjes over het meisje Tessel waren in 1996 mijn debuut in de kinderboekenwereld. Met illustraties van Monica Maas verschenen ze in het kleuterblad Bobo. In 2000 werd Tessel in boekvorm uitgegeven door uitgeverij Holland. Een doosje boeken werd bij mij afgeleverd en aaiend over de glanzende kaften zette ik ze naast elkaar op de boekenplank.

Natuurlijk deelde ik ze uit aan familie en vrienden en als ze op waren kocht ik een nieuw stapeltje. Totdat de uitgeverij na een paar jaar meldde dat ze uitverkocht waren. Vanaf toen werd ik zuinig op Tessel. Buiten mijn eigen exemplaar hield ik er nog eentje over. Er werd wel eens naar gevraagd, maar dan zei ik altijd dat ik niks meer had. Van dat laatste boek wilde ik op de een of andere manier geen afstand doen.

Deze zomer – twintig jaar later – aaide ik weer over de kaft. En ineens wist ik dat ik het kon loslaten. Met die gedachte zette ik het boek terug op de plank en vergat het weer. Tot gisteren.

De vrouw aan de telefoon reageerde opgetogen en wilde graag vertellen waarom.

Ze was net geopereerd en moest bij kennis blijven onder plaatselijke verdoving. Omdat ze niet mocht wegvallen, praatte het verzorgende team met haar tijdens de ingreep. Ook de rustig door-opererende arts. Die vriendelijke dokter vertelde dat ze Texel goed kende. Dat ze het er zo mooi vond. Dat ze drie kinderen had, waaronder een vijfjarig meisje met de naam Tessel.

‘Het is gek,’ zei de vrouw tegen mij. ‘Maar op dat moment schoot jouw boek mij te binnen. Tijdens die operatie! Ik wist meteen dat ik dat aan de dochter van die arts wilde geven.’

Weer thuis ging ze op zoek en kwam er achter dat het overal uitverkocht was. Op advies van de boekhandel belde ze mij. En ik had dus nog dat ene, twintig jaar zuinig bewaarde exemplaar.

Het verhaal van de vrouw vermengde zich met mijn verhaal. Dit was inderdaad het moment: mijn laatste Tessel was voor deze Tessel.

‘Je maakt me zo blij!’ zei de vrouw.

‘En jij mij,’ zei ik.foto tesselboek

wat-tover-je-nu

Illustraties: Jeska Verstegen

Facebook

Twitter